Waarom Recruitment Outsourcing (RPO) de echte oplossing is voor het wervingsprobleem in de zorgsector…

By 13 maart 2018mei 27th, 2019Blog

Net als voor de rest van de economische-waarde-generator in Nederland is er een toenemend wervingsprobleem binnen de zorgsector. De echt schaarse professionals op de arbeidsmarkt zijn al tijden niet meer bezig met spontane sollicitaties. Ze worden immers in de watten gelegd door Corporate Recruiters met verstand van Sourcing en Recruitment Marketing, bedreven in het vormgeven van de Candidate Experience, TalentOnboarding en kampioenen in Stakeholder Management. Suizen je oren al van dit Angelsaksische vakjargon? Dan is dit het signaal dat er een kans is dat je de Recruitment Strategie niet op orde hebt…

De zorgsector kampt al decennia lang met een structureel tekort aan arbeidskrachten. De beschikbare Verpleegkundigen, Verzorgenden, Specialisten, Psychologen en overige Professionals zijn een schaars goed voor de meeste zorgorganisaties. Een clusterpijn veroorzakende breinbreker voor HR Managers, Leidinggevenden, Planners en met name de medewerkers die de directe zorg verlenen aan de cliënten. Het capaciteitsprobleem is immers ook letterlijk het probleem van de werkvloer en niet van het management. Daar is het een agendapunt, “een kwestie van de juiste middelen inzetten”.

En eigenlijk ben ik het wel eens met die laatste stelling. Het is een echt agendapunt voor de directie! Een kritische voorwaarde voor werkgeluk op de werkvloer. En als je er lang genoeg over nadenkt is de oplossing ook echt een kwestie van de juiste middelen inzetten.

Maar waarom is RPO een slimme zet voor de zorgsector?

Het uitbesteden van de optimalisatie, uitvoering en borging van recruitment stelt zorgorganisaties in staat om binnen een relatief kort tijdsbestek een inhaalslag te maken en de grip op de arbeidsmarkt te versterken. De Outsourcing Specialisten vestigen zich binnen de muren van de organisatie en werken volledig uit naam van de organisatie aan het effectueren van de werving, selectie en arbeidsmarktcommunicatie. De lijnmanagers worden per direct ontzorgt en HR kan zich volledig richten op het ontwikkelen en behouden van medewerkers. De hefboom die de versnelling mogelijk maakt is de ervaring en best practice die de Outsourcing Specialisten van buiten de zorgsector meebrengen. Ze komen met daadkracht, scherpte en een kraakheldere opdracht binnen en nemen de verantwoordelijkheid voor het invullen van de vacatures. Uiteraard met een beloningsmodel wat hier op is afgestemd, in plaats van de reguliere tarieven van de commerciële bureaus.

In mijn ogen is het een absolute must dat de zorgorganisatie deze uitbesteding tijdelijk aangaat. Enkel voor de termijn die nodig is om de recruitment strategie en onderliggende werkprocessen te optimaliseren en effectueren binnen de organisatie. Een gedegen re-transitieplan, duidelijke kadering van doelstellingen en heldere verantwoordelijkheden zorgen voor daadkracht en resultaat.

Ik houd me nu zo’n 18 jaar bezig met het organiseren van Inhouse Recruitment oplossingen en één ding weet ik zeker; het gebrek aan Focus, Structuur en Strategie vormen de kern van ieder wervingsprobleem. We hebben op basis van 18 jaar praktijkervaring een optimalisatie methodiek voor Corporate Recruitment ontwikkeld die zich keer op keer bewijst als katalysator; kosten-reducerend en kwaliteit verhogend. Ook binnen de zorgsector. Middels een concrete quickscan brengen we in een aantal dagen de huidige versus gewenst situatie in kaart. Concreet inzicht in hoe het nu georganiseerd is en welke stappen er gezet moeten worden om de gewenste situatie mogelijk te maken, inclusief uitgewerkte business case.

– Steven Stephania