Stap 5. In zes stappen naar optimale recruitment marketing

By 16 oktober 2019Blog

Gewapend met het verhaal van je organisatie, kennis over je doelgroep en waar ze in aanraking komen met je organisatie is het tijd om daadwerkelijk te gaan communiceren. Maar waar en wanneer doe je nu precies wat?

Waarschijnlijk maakt je organisatie reeds gebruik van een aantal communicatieplatformen; een website, social media, wellicht een blog en ‘werken bij’ pagina. Het is niet nodig om van alles nóg een pagina of profiel aan te maken voor je employer branding, al kan dat een keuze zijn.

Doelgroepen

Ga om te beginnen eens na hoe je Employer Branding communicatie af kan wijken van je huidige communicatie. Je hebt ten slotte te maken met twee doelgroepen, je klant en je potentiële kandidaat. Zou je de één tutoyeren en de ander niet? Bedenk dan hoe je dit aan gaat pakken op bijvoorbeeld social media. Als het goed is, heb je het authentieke verhaal van je organisatie uitgewerkt. Bekijk goed of dit verhaal overeenkomt met wat je reeds gecommuniceerd hebt. Is het 180 graden de andere kant in? Dan kan het zomaar eens heel onbetrouwbaar overkomen als je ineens deze richting kiest zonder aankondiging en is er werk aan de winkel om het een en ander af te stemmen.

Verschillende platformen

Zit er verschil in je manier van communiceren richting je klant en je Employer Branding doelgroep, kijk dan eens of je onderscheid kan maken in platformen. Je ‘werken bij’ site is per definitie gericht op de potentiële kandidaat. Deze kun je dus ook als zodanig inrichten. Maar wellicht geldt dat ook voor bepaalde social mediakanalen. Zo richten we ons bij Talentsourcer met name op Instagram als het gaat om Employer Branding. Daar laten we zien hoe het is om bij ons te werken, terwijl we op LinkedIn juist willen laten zien wat we in huis hebben als het gaat om aanbod, kwaliteit en professionaliteit. Een duidelijk onderscheid in doelgroep en wat we waar communiceren.

Social media

Tegenwoordig is social media bij menigeen in het leven verweven. Dat zegt genoeg over het feit dat het ook hier ontzettend belangrijk is om kwalitatief goede content te plaatsen. Dat wil niet per definitie zeggen dat het nodig is om alleen professionele foto’s te gebruiken en literair verantwoorde teksten. Je wil juist doelgroepgerichte content maken die aanzet tot (inter-)actie en dat vraagt om een social mediastrategie. Heb je niemand in huis met kennis op dit gebied? Dan loont het om een professional in te schakelen. Wanneer iemand je op weg kan helpen met je strategie, wellicht content om mee te starten en uitleg op het gebied van het tactisch inzetten van een call-to-action, vergroot je je kans op succes.

Inhaken

Wanneer je inmiddels op weg bent met je strategie en communicatie, is het belangrijk om te blijven communiceren. Heb je geen inspiratie of gebeurt er niet heel veel op de werkvloer dat de moeite van het posten waard is? Ga dan eens aan de slag met inhakers. Op internet zijn behoorlijk wat inhaakkalenders te vinden. Je kan hierbij denken aan feestdagen, dagen waarop een bepaald onderwerp in het zonnetje staat. Wat past bij jouw organisatie en kun je inzetten om leuke content mee te maken? De internationale dag van chocolade is er zo een waar bijna iedereen wel wat mee kan bijvoorbeeld (en waar je collega’s heel blij van worden).

De kracht van herhaling

Maak naast inhakers ook gebruik van de kracht van herhaling. Wat is heel belangrijk en wil je eruit laten springen? Geef een dergelijk onderwerp extra aandacht en vlieg het aan vanuit meerdere invalshoeken. Niet iedereen zal iedere post die je op social media plaatst zien in verband met algoritmes, dus wees niet bang om bepaalde onderwerpen vaker te plaatsen.

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?