Stap 4. in zes stappen naar optimale recruitment marketing

By 11 september 2019oktober 16th, 2019Blog

Candidate journey

Heb je alle stappen uit de eerste drie artikelen in deze reeks doorlopen? Dan ben je nu zover dat je het authentieke verhaal over je organisatie scherp hebt. Je weet wat je wilt communiceren en naar wie. De volgende vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden, is waar je dit kan doen.

Het uitstippelen van de reis die een kandidaat maakt op weg naar een nieuwe baan (hopelijk bij jouw organisatie) geeft op overzichtelijke wijze weer wat zogenaamde raakpunten (touch points) met de kandidaat zijn. Met andere woorden; waar kan een eventuele kandidaat mogelijk in aanraking komen met de organisatie. Dit inzichtelijk maken vormt een mooie basis voor bijvoorbeeld een content planning en maakt het ook makkelijker om iedere fase van het sollicitatieproces onder de loep te nemen en te optimaliseren.

Touchpoints

Iedere interactie met de organisatie vormt in feite een touchpoint. Dus zowel het zien van een post op social media als het tegenkomen van een stand op een beurs als het parkeren bij het kantoor voor een sollicitatiegesprek horen in dit overzicht thuis. De eerste stap van het uitstippelen van de candidate journey is dus iedere mogelijke online en offline aanraking met de organisatie beschrijven.

Candidate experience

Dit biedt direct de eerste kans om je proces te optimaliseren. Ga ieder touchpoint eens langs om te beoordelen hoe groot de kans is op een goede ervaring. Hoe beter de beleving, hoe groter de kans op succes. Zeker in de huidige kandidatenmarkt, waarbij je wellicht concurreert met minimale verschillen in arbeidsvoorwaarden, kan de beleving doorslaggevend zijn. Daar wil je dus niets onnodig laten liggen.

Online beleving

Behalve bijvoorbeeld goede teksten en afbeeldingen op je website en social media, zijn er meer factoren die een online beleving bepalen. Functioneert je website zoals het bedoeld is en met de juiste snelheid? Als men op een vacaturesite op een link naar jouw organisatie klikt, komt men dan uit op de juiste pagina of moeten ze die zelf nog gaan zoeken? Dit zijn kleine dingen waarmee je de candidate experience kan optimaliseren. Werkt alles waar je online gebruik van maakt naar behoren en zijn ook de objectieve kritische kijkers tevreden over je website? Dan komen je social mediastrategie en contentplanning om de hoek kijken. Wat vertel je nu wanneer en waarover? In het volgende artikel helpen we je hiermee op weg.

Offline beleving

Hebben de kandidaten je online weten te vinden en ben je zo ver dat men op kantoor langskomt? Dan komt de offline beleving in beeld. Het lijkt zo logisch wanneer je iedere dag naar hetzelfde kantoor rijdt. Je kent er precies de weg en weet hoe het er werkt. Maar die kandidaat, die nog niet! Komt hij met het openbaar vervoer? Hoe ver moet hij dan nog lopen? Of met de auto, hoe lastig is het om een parkeerplaats te vinden? Is het duidelijk waar hij naar binnen moet en wordt hij daar door de receptie ontvangen of is er geen receptie? Wat ziet hij van de werkvloer als jullie naar de ruimte gaan om het gesprek te voeren? Wordt hij daar blij van en is het een realistisch beeld voor deze functie? Het zijn kleine dingen, maar zoals we weten; het zijn de kleine dingen die het doen.

Uitwerken

Als je bezig gaat met het uitstippelen van de candidate experience, dan is het raadzaam om deze informatie overzichtelijk te bewaren. Handig is bijvoorbeeld een infographic waarin je de route exact weergeeft. Hierin is ook duidelijk weer te geven hoe goed je al scoort op een touchpoint.

Binnenkort stellen we een template beschikbaar met de meest voorkomende touchpoints. Dit geeft je overzicht en inspiratie voor de candidate journey van jouw organisatie. In het volgende artikel gaan we verder in op het doorvertalen van je verhaal naar social media. De optimale contentplanning voor de optimale online beleving!

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?