Stap 3: in zes stappen naar optimale recruitment marketing

By 9 september 2019oktober 16th, 2019Blog

Employer branding & imago

We zijn inmiddels op de helft van onze reeks over recruitment marketing. We hebben nagedacht over de identiteit van de organisatie en wat het verhaal daarachter is. Nu is het tijd voor de wereld eromheen. Want wat ziet de buitenwereld van jouw verhaal?

Wat is op dit moment het werkgeversimago van je organisatie? Net als dat een organisatie altijd een identiteit heeft, bestaat er ook reeds een imago. Zodra mensen met een organisatie in aanraking (lees; touch point) komen, ontstaat er een perceptie over het bedrijf. Dit geldt dus ook voor het imago als werkgever. Ook als je nog niet actief bezig bent geweest met Employer Branding.

Huidige imago versus gewenste imago

We kunnen hier dus een vergelijkbaar onderscheid maken als bij de identiteit; wat is het huidige imago en wat is het gewenste imago? We letten ook hier vooral op authenticiteit, wat in deze inhoudt dat het imago overeenkomt met de gepercipieerde werkelijkheid. Waarom wij zo vasthouden aan authenticiteit? Grote afwijkingen van de realiteit in de huidige of gewenste perceptie van je doelgroep, kunnen een struikelblok vormen als het gaat om verwachtingsmanagement. Dit kan een negatieve weerslag veroorzaken in je recruitmentprocedure en de retentie van nieuwe medewerkers. Het korte-termijn-verloop gaat 9 van de 10 keer namelijk over tegenvallende verwachtingen.

Schaal van het onderzoek

Een onderzoek naar het huidige imago kan een brede en complexe exercitie zijn die vraagt om statistisch gevalideerde datapunten en analyses. In het geval van een enquête (praktische invulling van je onderzoek) is de steekproefgrootte hierbij een bepalende factor. Je wilt immers voorkomen dat de uitkomst van je imago-onderzoek een aaneenschakeling van toevalligheden is, waar een deel van je communicatiebudget aan wordt opgehangen! Deze handige “sample-size-calculator” van SurveyMonkey helpt je bij het berekenen van de steekproefgrootte en geeft helder uitleg over dit principe. Voor zowel kleine als grote onderneming geldt; hou het simpel en feitelijk.

Uitgebreid onderzoek

Wat is dan een breed onderzoek? Bijvoorbeeld wanneer een grote corporate de doelgroep door middel van een survey vraagt naar hun perceptie van de organisatie als werkgever. Dit kan complex en tijdrovend zijn, daarnaast ben je afhankelijk van de welwillendheid van de doelgroep om mee te werken. Statistisch gezien kun je hier echter wel hele betrouwbare resultaten mee krijgen.

Welk beeld schep je zelf?

Voor een organisatie met minder bekendheid is een dergelijk breed onderzoek wellicht niet relevant. Waar haal je dan je informatie? Om te beginnen bij jezelf. Ga eens na, wat communiceer je al over je werkgeverschap naar de buitenwereld? Staan er posts op social media over hoe het is om bij je organisatie te werken? Welke informatie geef je prijs over arbeidsvoorwaarden en cultuur in je vacatureteksten? Als je hier objectief naar kijkt, welk beeld schep je dan als organisatie van jezelf? En klopt dat beeld?

Werkgeversimago onderzoek

In beide gevallen wil je je conclusie zo betrouwbaar mogelijk maken. Een mooie manier om dit te testen en om je boodschap authentiek te maken, is een werkgeversimago onderzoek. We hebben hier al over gesproken in het eerste artikel over identiteit, hier zit namelijk veel overlap. Uit een dergelijk onderzoek haal je namelijk informatie betreffende de identiteit van de organisatie, die je nodig hebt voor het vormen van je authentieke imago. Ook bevat dit onderzoek vragen over het beeld dat medewerkers van de organisatie hadden voor ze er kwamen werken en in hoeverre dat beeld klopt. Blijf onze blogs volgen want binnenkort volgt er een serie templates waar ook een werkgeversimago-onderzoek tussen zit!

En nu?

Een goed beeld van de identiteit, het verhaal en het imago van je organisatie is de basis voor je werkgeversmerk. Maar waar zet je dit nu in en hoe? Dat is de volgende vraag. Wij helpen je in het volgende artikel over de candidate journey deze te beantwoorden.

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?