Koekje erbij?

By 17 mei 2017mei 27th, 2019Blog

Sinds enige tijd hebben mijn vriendin Elke en ik een toevoeging in ons huishouden, onze kleine pup Fritsje. In de paar weken dat we hem nu hebben, heeft hij onze harten volledig veroverd en kan ik me geen dag meer zonder hem voorstellen. Frits is mijn eerste ‘echte’ huisdier, wat voor mij een hele nieuwe wereld opent. Voorheen heb ik enkele vissen gehad, en laten we eerlijk zijn, daar heb je toch een andere band mee dan met bijvoorbeeld een hondje.

Zoals enkelen van jullie misschien weten, is een puppy opvoeden een vak apart. Wat wil je precies aanleren, hoe wil je dat aanpakken, wanneer straf of prijs je? Voor mij allemaal totaal nieuw, en dus een behoorlijke kluif (ik hoop dat deze ene hondengrap door de vingers kan worden gezien, ik kon het niet laten).
Net als andere pups doet Frits niet altijd precies wat ik van hem verwacht. Soms vervelend, maar dat hoort er simpelweg bij, het is een pup. Maar wat me verbaasde is hoe hij het beste leert. Ik merkte namelijk dat wanneer ik Frits strafte wanneer hij iets deed wat niet mocht, hij in de war raakte en zelfs een beetje opstandig werd. Hij leek niet te begrijpen waarom ik boos op hem werd. Echter, wanneer ik hem bij gewenst gedrag beloonde, ook als dit niet intentioneel was, bleef hij dit herhalen en had ik een erg vrolijke pup voor me. Een belangrijke les voor mij dus, belonen werkt véél beter dan straffen.

Nu hoor ik in mijn werk met regelmaat dat personen nauwelijks waardering krijgen bij prestaties op de werkvloer, maar het maar al te vaak horen wanneer er iets minder goed gaat. Dit speelt een grote rol in het werkplezier. Het voelt alsof het behalen van doelen of het werk uitvoeren zoals de bedoeling is, normaal is en niet extra beloond hoeft te worden. Maar wanneer het fout gaat, dan moet dat kenbaar gemaakt worden! Natuurlijk is het een wat vreemde vergelijking, maar het doet mij erg denken aan het leren van Fritsje. Ik heb ontdekt dat belonen beter werkt dan straffen. Waarom doen we dat dan niet op de werkvloer? Daarmee wil ik niet zeggen dat fouten niet erkend moeten worden, maar laten we het eens anders proberen. Het lijkt mij niet zo moeilijk..
Voordat we massaal koekjes aan elkaar gaan geven, een beloning op de werkvloer kan als zo klein zijn als een simpel compliment. Het kost niets, en ik durf erom te wedden dat je er veel mee bereikt. Dus mijn voorstel, kijk eens om je heen en vertel de persoon die als eerste in je gezichtsveld schiet eens wat je waardeert aan hem of haar. Ik ben benieuwd naar het resultaat, dus laat het me vooral weten. Maar in het geval je mij wil belonen, ik vind koekjes prima!

– Paul Bertens