Stap 1: in zes stappen naar optimale recruitment marketing

By 20 augustus 2019september 12th, 2019Blog

Employer branding & identiteit

Vind de komende weken het antwoord op de vraag hoe je invulling geeft aan de basisingrediënten van recruitment marketing in een reeks artikelen. We gaan zowel in op de basis als op hoe wij werkgevers helpen door middel van het toepassen van recruitment marketing vanuit onze eigen visie.

De strijd op de arbeidsmarkt duurt voort. De toenemende krapte maakt van de arbeidsmarkt een echte kandidatenmarkt. Het bereiken van geschikte mensen is een opgave, ze overtuigen ronduit een pittige uitdaging. Wat maakt jou een voorkeurswerkgever voor jouw doelgroep en hoe zorg je dat die boodschap op een passende manier ontvangen wordt?

Identiteit

Om te weten wie de ideale kandidaat is voor jouw organisatie en vacature, is het belangrijk om allereerst de identiteit van de organisatie in kaart te brengen. Wat zijn de visie, missie en kernwaarden en welke organisatiedoelstellingen komen hieruit voort? Waarom doe je wat je doet? Dit is de basis van een scherp verhaal, waar we de volgende keer verder op ingaan. Wanneer je dit door vertaalt naar een recruitment forecast, creëer je direct de mogelijkheid voor jezelf om persona’s te maken. Dan weet je wie je ideale kandidaat is en heb je het daadwerkelijk gebaseerd op de identiteit van de organisatie. Wil je controleren of het wel echt past? Koppel dan je persona’s eens aan je huidige medewerkers. Is dit persona een kopie van collega’s of juist een aanvulling?

Imago

Je hebt nu een beeld van je organisatie en je doelgroep waardoor je gerichter kan communiceren en marketing in kan zetten. Met gerichte communicatie vergroot je uiteraard de kans om snel de juiste persoon te treffen. Waar men eerst mee te maken krijgt en wellicht de keuze om wel of niet te solliciteren op zal baseren, is het imago. Hier komt employer branding, ofwel je werkgeversmerk, in beeld.

Employer branding

Iedere organisatie heeft te maken met een merkbeleving en een imago. Of je hier nu aandacht aan besteedt of niet, zowel binnen als buiten de organisatie heeft iedereen die met het (corporate of werkgevers-) merk te maken krijgt een idee over jou als werkgever. Al dan niet bewust en of dit nu klopt of niet. Des te meer reden om hier zelf de leiding in te nemen en bewust met dit imago om te gaan. Zorgt dit imago onmiddellijk voor hordes sollicitanten wanneer je een vacature op je ‘werken bij’ pagina plaatst? Waarschijnlijk niet. Als de algemene perceptie van jou als werkgever goed is, zal dit je wel helpen. Dit maak je nog effectiever door de kracht van herhaling te benutten. Is jouw tone of voice altijd hetzelfde, zijn je afbeeldingen herkenbaar voor jouw organisatie en blijf je langere tijd bij eenzelfde boodschap? Dan creëer je herkenbaarheid. Daarbij, bij aanhoudend goede ervaringen, waar regelmatige communicatie op de juiste wijze voor kan zorgen, krijg je vanzelf een positieve perceptie. Meer hierover weten? Kijk dan eens naar de Roos van Plutchik.

Authenticiteit

Wil je aan de slag met jouw employer brand? Achterhaal dan eerst je identiteit. Niet alleen de geschreven versie in de vorm van visie, missie en kernwaarden, maar juist ook de ervaring van je huidige werknemers. Doe je al een intern werkgeversimago-onderzoek? Gebruik de uitkomsten hiervan eens om te zien of jouw perceptie klopt met hoe men over het algemeen over jou als werkgever denkt. Neem in een dergelijk onderzoek ook zeker vragen mee over sfeer, cultuur en management. Wat je hier met name uit wil halen, is hoe groot het gat is tussen de ‘gewenste identiteit’ en de ‘werkelijke identiteit’. Deze wetenschap geeft je de mogelijkheid om het te vertalen naar de authentieke identiteit. Nog niet eerder met een werkgeversimago-onderzoek gewerkt? Wij maken binnenkort een template voor je beschikbaar!

Hoe vertaal je dit nu naar een scherp verhaal en employer brand? Daar gaan we de volgende keer verder op in.

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?