Stap 2: in zes stappen naar optimale recruitment marketing

By 30 augustus 2019september 12th, 2019Blog

Employer branding & een scherp verhaal

Dit is het tweede artikel in een reeks van zes waarbij we jou helpen je recruitment marketing in te richten en naar een hoger niveau te tillen. Als het goed is heb je na de stappen uit het eerste artikel een goed beeld van de organisatie, wie de nieuwe werknemers ongeveer dienen te zijn en hoe de huidige werknemers tegen de organisatie als werkgever aankijken. Tijd om dit te gieten in de juiste communicatievormen.

Een scherp verhaal over je organisatie hebben, ofwel corporate storytelling, geeft je adequate handvatten voor je communicatie-uitingen. Met name de niet-vacaturegerichte uitingen. Het helpt een zaadje te planten bij potentiële kandidaten over jou als toekomstig werkgever. Is dat zaadje eenmaal geplant? Dan is de stap naar solliciteren bij een passende vacature veel kleiner. Ook voor de latent werkzoekenden, die het wellicht niet actief in overweging hadden.

Employer Value Proposition

Je employer branding en corporate storytelling rusten op de fundamenten van jouw Employer Value Proposition, ofwel EVP of Werkgever Waarde Propositie. Deze propositie is een korte en pakkende vertaling van de identiteit, cultuur, ofwel ‘persoonlijkheid’ van de organisatie. Wat biedt je werknemers buiten de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Hoe komen mensen tot interactie, samenwerking, ontwikkeling en resultaat? Die waarden, die wil je vangen in je EVP.

Maar, een propositie is nog geen verhaal. Een goed, pakkend verhaal schrijven vergt voorbereiding en denkkracht vooraf. Wil je dat het verhaal op langere termijn daadwerkelijk effect heeft, dan dient het aan een aantal punten te voldoen.

  1. Een eerlijk verhaal

Zorg ervoor dat je verhaal naar waarheid geschreven is en ook (h)erkent wordt door de werknemers. De input vanuit je werknemers betreffende het gepercipieerde werkgeversimago is heel belangrijk. Neigt je verhaal teveel naar je gewenste identiteit en is er nog veel werk te doen op dat gebied? Dan is het risico dat je verwachtingen kweekt bij potentiële kandidaten die de organisatie uiteindelijk (nog) niet kan waarmaken. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je geen rekening kan houden met waar je naartoe wil. Is de organisatie in beweging en wil je kandidaten werven die de beoogde verandering kunnen ondersteunen? Dan is een eerlijke beschrijving van die reis een belangrijk onderdeel van je verhaal!

  1. Tone of voice

De tone-of-voice in je verhaal en je communicatie-uitingen dient aan te sluiten op de doelgroep. Als het goed is heb je een market / talentmap gemaakt en weet je ongeveer hoe je doelgroep voor de komende tijd eruit ziet. Maak het echter duurzaam, je persona’s kunnen in de toekomst veranderen dus houd daar alvast rekening mee. Welke tone-of-voice wordt er binnen de organisatie gehanteerd en hoe formeel gaat men met elkaar om? Dat is je leidraad, maar niet een absoluut format. Benut de taal van de doelgroep!

  1. Consistentie

Is je verhaal scherp? Kun je deze versterken met een pakkende propositie? Geeft het je genoeg input voor communicatie-uitingen voor je online en offline kanalen? Super. Dan rest er nog maar één ding; blijf consistent! Houd je tone-of-voice aan. Houd vast aan je corporate story en zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet bij elke uiting een totaal ander soort afbeelding gebruikt. Zo creëer je herkenbaarheid en dat is wat je wil!

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?