Hoe motiveer je een nieuwe medewerker…

By 19 juli 2018 mei 27th, 2019 Blog

Het werven van nieuwe medewerkers is een kostbare aangelegenheid. Publicatiekosten, tijdsbesteding, sourcing, interviews en assessments. Over de kosten van een verkeerde werving nog maar niet te spreken. (Volgens Topgrading kost een verkeerde werving ruim 5 tot 27 x het jaarsalaris…)

Hoe kostbaar ook, zodra iemand de handtekening onder de arbeidsovereenkomst zet gaat het mis. We organiseren de hygiëne factoren (Dissatisfiers), maar stellen onszelf niet de vraag; motiveer ik de nieuwe medewerker hier ook echt mee? Een goede beloning, goed werkende ICT en een leuk team in een goed ingerichte werkomgeving. Allemaal belangrijk, maar toch echt het minimale wat je vanuit werkgeversverantwoordelijkheid kunt faciliteren. Niet de daadwerkelijk “motiverende” elementen, maar wel uiterst teleurstellend als het er niet is.

Motiveer!

Wat wel motiveert zijn de dieperliggende persoonlijke behoeftes. De behoeftes die de nieuwe medewerker wellicht niet (nu al) uitspreekt, maar wel wenst. Zaken waar je over droomt en nastreeft als doelstelling, maar welgemanierd nog even parkeert tot je jezelf bewezen hebt. Tot je werkgever het je gunt… De opleiding die je dolgraag zou willen volgen, maar nu niet kunt veroorloven. Het concrete groeiplan naar partnerstatus en aandelen in het bedrijf. De volledig betaalde studiereis naar Santiago de Chile als erkenning voor de over-prestatie ten opzichte van de beoogde doelstelling. Het oprechte “dankjewel” terwijl je me om 18.00 uur aankijkt op vrijdagavond.

Waarom zouden we er niet werk van maken om aan de voorkant, bij indiensttreding, die dieperliggende persoonlijke behoeftes al op tafel te krijgen als startpunt voor samenwerking? Voorkomt dit niet een hoop trial & error en frustratie in het “leren samenwerken” in het eerste dienstjaar? Je hebt immers al zoveel geïnvesteerd in de zoektocht naar dat ene supertalent…

Insights Discovery

Ik adviseer onze klanten om dit actief aan de voorkant te plannen als onderdeel van het wervingsplan. Nog sterker, ik geef het ze cadeau. Zonder meerkosten bieden we de eind-kandidaat een Insights Discovery en twee reflectiegesprekken in het eerste dienstjaar. Op deze manier krijgen we voor de eerste werkdag concreet inzicht in de werkintrinsieke en werkextrinsieke motivatie en helpen we medewerker en leidinggevende in het begrijpen van de wederzijdse behoeftes en direct toepasbare handvatten voor succes.

– Steven Stephania