De recruitment trends voor 2020

By 3 januari 2020Blog

Dat de huidige arbeidsmarkt veel uitdagingen kent, is een ontwikkeling die al enige tijd voelbaar is en ook niet snel zal verdwijnen. Hoe we deze verschillende uitdagingen het beste te lijf kunnen gaan, verandert daarentegen doorlopend. Als recruitment outsourcing specialist is zicht houden op de laatste trends en ontwikkelingen essentieel. Zo houden we de visie van andere kenners in de branche graag in de gaten. Waaronder Geert-Jan Waasdrop die de top 10 recruitment trends voor 2020 op een rij heeft gezet. Een interessant lijstje, waarvan we er graag een aantal uitlichten.

De recruitmentsite

Nee, de recruitmentsite is inderdaad geen ‘nieuwe’ ontwikkeling. Maar de reden waarom Waasdorp deze terecht als grote trend voor het komende jaar benoemd, heeft te maken met de toenemende waarde van dit middel binnen het wervingsproces. Een essentieel onderdeel van onze talentmarketing. De recruitmentsite is het vertrekpunt: hier start de candidate journey van potentiële kandidaten binnen jouw organisatie. En deze journey is dan ook precies waar het om draait op een goede recruitmentsite.

Op een goede recruitmentsite staan de vacatures centraal. Dat betekent informatief complete vacatures, met daaromheen content die bijdraagt aan het neerzetten van het employer brand. Alle informatie waar jouw potentiele kandidaat naar opzoek is binnen handbereik.

De candidate journey is afgestemd op de desbetreffende vacature. De sollicitatieprocedure, het contact en de informatievoorziening. Wat wil de kandidaat? Het is een gemiste kans wanneer een verkeerde inrichting hiervan een potentiële kandidaat zou tegenhouden, toch?

De vacatureteksten

Een andere genoemde trend binnen recruitment is de vacaturetekst. Inderdaad, ook een trend in 2020. Opvallend eigenlijk, want het belang of de plaats van een goede vacaturetekst is niet veranderd. De vacaturetekst blijft het middelpunt van een wervingscampagne en is daarbij vaak een van de eerste contactmomenten met een potentiële kandidaat. Waarom wordt het dan genoemd als recruitment trend voor 2020?

De reden dat het als trend wordt genoemd heeft te maken met hoe de vacaturetekst zich hervormt, althans een ‘goede’ vacaturetekst. Wat we zien is namelijk dat een goede vacaturetekst is veranderd. Deze heeft zich aangepast aan de andere trends en ontwikkelingen van het moment. Slimme, SEO-vriendelijke teksten, afgestemd op de voorschriften van verschillende platformen. De teksten worden technisch steeds slimmer, maar daarnaast ook minder saai. De saaie lijstjes functie-eisen maken plaats voor teksten die fijn zijn om te lezen en daarbij het employer brand ondersteunen. Een goede vacaturetekst met daarachter een sterk employer brand maakt een groot verschil in het succes van een wervingscampagne.

De opgeleide recruiter

De laatste trend die we uit het lijstje van Waasdorp willen toelichten is de opgeleide recruiter. De toenemende vraag naar goed opgeleide recruiters is, gezien door onze ogen als recruitment outsourcing specialist, een waardevolle verschuiving voor ons mooie recruitment vak.

Je vraagt je wellicht af of dit voorheen anders was. Het antwoord is ja, er is een verschuiving gaande. De arbeidsmarkt is veranderd en daarmee ook de vraag. Het bieden van een passend antwoord op deze vraag is complexer en omvangrijker geworden. Er is behoefte aan een totaaloplossing, meer aanvullende kennis van zowel marketing als legal, compliance, sales en niet te vergeten IT. Een goed opgeleide recruiter overziet het totaal en is in staat vanuit daar een passende oplossing te bieden.

Een aantal mooie trends op een rij en dat is bij lange na niet het enige dat speelt binnen de branche. Met de veranderende arbeidsmarkt en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, duurt het nog wel even totdat de verveling in ons recruitment vak zal toeslaan. Saai, dat is het zeker niet. Uitdagend? Dat wel!